Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren Kanun Resmi Gazete’ de yayımlandı

ANKARA-BHA Kanuna göre, kamu

ANKARA-BHA

Kanuna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, görev yerleri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sırasında aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecek. Bu süreçte talep edenler yıllık izinlerini kullanabilecek.

Staj sürecinde çalışma saatleri, kamu görevini aksatmayacak şekilde düzenlenebilecek. Ancak kamu görevinin niteliği nedeniyle aksama yaşanması durumunda ilgili kişilere staj süresince ücretsiz izin verilebilecek.

Bu düzenleme öncesinde avukatlık stajına başlamış olanlar için eski hükümler geçerli olacak. Staj sürecine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Noterlik sistemine yenilikler

Noterlik Kanunu’nda yapılan değişikliklerle noterlerin tatil günlerinde çalışması, Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenecek. Noterlik Ücret Tarifesi artık her yıl ocak ayında belirlenecek.

Noterlik işlemlerinde ödenecek harç ve ücretler nakit veya banka kartı gibi yöntemlerle tahsil edilebilecek. Ayrıca el yazısıyla hazırlanan işlemler, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemine kaydedilecek.

Araç sicil ve tescil bilgileriyle ilgili sorgu işlemlerinden Türkiye Noterler Birliği tarafından kayıt başına 2 lira işlem katılım payı alınacak.

Türk Medeni Kanunu’nda değişiklikler

Ad ve soyadı değişikliği kararları nüfus siciline kayıt edilecek ve Basın İlan Kurumu portalında ilan edilecek. Boşanma davası reddedilen çiftlerin yeni dava açma süresi 3 yıldan 1 yıla indirildi.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklikler

Suçun niteliğinin değişmesi durumunda ek savunma hakkı, müdafinin yanı sıra sanığa da bildirilecek. Sanığın adresine ulaşılamazsa müdafiye yapılan bildirim yeterli sayılacak.

Eğitim düzenlemeleri

Devlet üniversiteleri, Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek. Ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin tüm eğitim türlerinden yararlanmasına imkan tanındı. Kapalı cezaevlerindeki hükümlüler, kurumsal kapasiteye uygun şekilde örgün eğitim programlarına katılabilecek.

Öğretim ve sınavlara ilişkin düzenlemeler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.

Yeni düzenlemelerle yargı sisteminde köklü değişiklikler hayata geçirilmiş oldu.