ANKARA-BHA
Türkiye‘nin makine ihracatı, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak 28,3 milyar dolara ulaştı ve bu alanda tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, serbest bölgeler dahil 2024 yılı itibarıyla makine sanayi ihracatı 28,3 milyar dolara çıktı.
İhracat, tonaj bazında yüzde 4,7 azalırken, kilogram başına düşen birim ihracat fiyatı ise yüzde 4,2 oranında artış gösterdi. Bu artış, toplam ihracat gelirinin yüzde 0,3 oranında yükselmesini sağladı. En fazla ihraç edilen ürünler arasında “evsel ve endüstriyel soğutma makineleri” ile “içten yanmalı motor ve aksamları” ön sıralarda yer aldı. “İnşaat ve madencilik makineleri” ile “yıkama ve kurutma makineleri” ise diğer başlıca ihracat kalemlerini oluşturdu.
İhracatın en fazla arttığı ürün grubu “türbin, turbojet ve hidrolik silindirler” olurken, en büyük düşüş “elektrik motorları ve jeneratörler” kategorisinde yaşandı. Almanya’ya yapılan ihracat, yüzde 5,4 oranında gerileyerek 3 milyar dolar oldu. Bu düşüşü ise ABD pazarı, yüzde 5,6’lık artışla 1,8 milyar dolarlık makine ihracatı gerçekleştirerek telafi etti.
“Avrupa’daki sıkıntıyı ABD’deki canlılıkla aşan sektörümüzü kritik günler bekliyor”
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sektördeki gelişmeleri değerlendirirken, dünya makine teçhizat ihracatının önceki yıl yüzde 1 daraldığını, 2024 yılı itibarıyla ise fiyat artışlarıyla yüzde 2’lik bir büyüme yaşandığını ifade etti. Karavelioğlu, IMF’nin dünya ekonomisinin 2025’te yüzde 2,8 büyüyeceği tahminine dikkat çekerek, küresel ticarete yönelik risklere işaret etti. Karavelioğlu, “Bu yıl da 2022’deki seviyeye ulaşamayacak makine teçhizat yatırımları, sektörü zorlayacak. Avrupa’daki sıkıntıyı ABD’deki canlılıkla aşan sektörümüzü, kritik günler bekliyor” dedi.
“Yatırımlar sonuçsuz kalmasın”
Karavelioğlu, Avrupa makine pazarındaki daralmanın devam edeceğini, özellikle Almanya ekonomisinde güven kaybı yaşandığını vurguladı. KOBİ’lerin üretimden çekilmeye başladığını ve büyük üreticilerin teknolojik anlamda geri kaldığını belirten Karavelioğlu, Türkiye’nin teknoloji ve kalite odaklı yatırımlarını sonuçsuz bırakmaması gerektiğini söyledi.
“Muhtemel gelişmeler 2025 için umut veriyor”
Suriye, Ukrayna ve Filistin’deki muhtemel gelişmelerin, 2025 ve sonrasında güçlü beklentiler yarattığını ifade eden Karavelioğlu, Rusya ve İsrail pazarındaki daralmaya rağmen, Türk makine sektörünün rekabetçiliğinin güçlendiğini kaydetti. Ayrıca, NATO güvencesinin zayıfladığı Avrupa’da savunma sanayi kapasitesinin arttığına dikkat çekti.
“2025 için iyimser beklentiler”
2024’ün Ocak-Ekim döneminde makine sanayisinde üretimin yüzde 8,3 gerilediğini belirten Karavelioğlu, 2025 için daha iyimser olduklarını ifade etti. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri rahatlatacak yeni finansman imkanları ve pozitif gelişmelerle ilgili umutlu olduklarını belirten Karavelioğlu, ancak küresel makine sipariş endeksindeki yavaşlamanın devam ettiğini, bu nedenle yatırımların artırılmasının kolay olmayacağını söyledi. TL’nin değer kazanmasının makine ithalatını artırabileceğini ve avro karşısında güçlenen doların, sektörü dolar bazında olumsuz etkileyebileceğini belirtti.