RTÜK Başkan Vekili Karadaş: Dijitalleşen Dünyayı Etkin Kullanmak Zorundayız

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) iş birliğinde, “Yerel Medyada Dijitalleşme” temasıyla “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı” CPA Ankara Hotel’de gerçekleştirildi.

Radyo ve Televizyon Üst

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) iş birliğinde, “Yerel Medyada Dijitalleşme” temasıyla “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı” CPA Ankara Hotel’de gerçekleştirildi. Konferansa, AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, AK Parti 25 ve 26. Dönem Milletvekili Hüseyin Özbakır, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kurucu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, Azerbaycan Basın Konseyi Üyesi Agil Alasger, Kıbrıs Genç TV Kurucu Başkanı Ertan Birinci ve Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar katıldı.

Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

Konferansın açılış konuşmasını yapan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, internet ve dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı. Basa, TİMBİR’in kamu faydası bilinci ile hizmet ettiğini belirtti ve 5651 numaralı İnternet Yasası’nın internet haberciliği alanında birçok yenilik getirdiğini ifade etti. Bu yasa ile internet medyasının resmiyet kazandığını ve internet haberciliğinde saha çalışmasının mümkün hale geldiğini belirtti. Ancak yasanın eksiklerinin olduğunu ve gözden geçirilmesi gerektiğini de ekledi. Ayrıca, dijitalleşme ile birlikte telif haklarının önemine dikkat çekti.

Dijital Yayıncılığın Etkileri

RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, internetin yaygınlaşmasıyla bilgiye erişim ve bilginin yayılma alışkanlıklarının değiştiğini belirterek, sınırlı araçlarla yapılan yayıncılık ve haberciliğin artık çok daha hızlı ve etkili bir şekilde yapıldığını söyledi. İnternetin yaygınlaşması ile sosyal medya kanalları ve kurumların kendi içeriklerini üretip yayınlama imkanı bulduğunu ifade etti. Karadaş, dijitalleşmenin beraberinde çeşitli sorunlar da getirdiğini belirtti. Türkiye’de internet erişim oranının %94,5 olduğunu ve vatandaşların %98,5’inin sosyal ağ kullandığını, gençlerin ise günlük ortalama 4 saat 35 dakika telefon kullandığını belirterek, bu durumun medyadaki değişimi net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Dijitalleşmenin Getirdiği Zorluklar ve Fırsatlar

Karadaş, dijital yayıncılığın değişiminin fırsatlarla birlikte çeşitli zorlukları da ortaya çıkardığını ifade etti. Dijital medyanın diğer alanlarda olduğu gibi düzenleme ve denetleme dışında kalamayacağını belirten Karadaş, “Türkiye Yüzyılı’na emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vaziyette dijitalleşen dünyayı etkin kullanmak zorundayız” dedi.

Haber Alma Hakkı Anayasaldır

AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, panelin açılış konuşmasında medyanın gücüne değinerek, “Haber alma hakkı anayasaldır, haktır. Bunu çok iyi bir şekilde entegre etmeliyiz. Biz vatandaşlarımızın haber alma hakkını engellemiyoruz. Dijitalleşme ile yeni ihtiyaçlar doğuyor” şeklinde konuştu. Mertoğlu, çalışmalarından dolayı TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa’ya teşekkür etti.

Panel Oturumları ile Devam Etti

Panel, “Türkiye Yüzyılı’nda Dijital Medya, Yeni Yayıncılık Modelleri ve Riskleri” ve “Yerelde Medyanın Dijitalleşmesi: Sorunlar ve Örnekler” oturumları ile devam etti. Konferansta dijitalleşmenin medya üzerindeki etkileri, yeni yayıncılık modelleri ve dijital medyanın geleceği tartışıldı.