Korkuteli Taşkesiği Mahallesi 3 GES projesiyle tehdit altında

Plan ve Bütçe Komisyonu

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında konuştu. Antalya Korkuteli Taşkesiği Mahallesi’ne yapılacak olan GES Projesi ve projenin yaratacağı olumsuzlukları komisyon gündemine taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan’ı Alparslan Bayraktar’a iletti.

ENERJİYE OLAN İHTİYACIMIZI, DENGELİ ŞEKİLDE GÖTÜRMEK ZORUNDAYIZ!

Av. Cavit ARI; “Sayın Bakan, ülkemizin enerjiye ihtiyacı var, yer altı kaynaklarına ihtiyacı var ancak bu ihtiyaçları bir taraftan da dengeli şekilde götürmek zorundayız. Yani ihtiyacımız var diye tarım topraklarının bulunduğu her yere, ekili, dikili tarım alanlarına, su kaynaklarına, tarihsel dokusu olan bölgelere, hayvancılık yapılan yerlere çevreyi tahrip edecek şekilde yerleşim yerlerinin hemen dibinde birçok yere verilen izinler var ve bunun neticesinde açılan maden ocakları var, taş ocakları ve yapılan HES’ler var. Esas sorun buradan kaynaklanmaktadır.” dedi.

3 GES PROJESİNİN TOPLAMI YAKLAŞIK 5 MİLYON METREKARELİK TARIM ALANI

Av. Cavit ARI; “Antalya İli, Korkuteli İlçesi Taşkesiği Mahalle’miz var. Sayın Bakan, Taşkesiği Mahallesine sadece bir projede 1 milyon 95 bin metrekarelik alana Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılacağına dair bir çalışma var. Ancak bu proje ile birlikte aynı bölgede toplamda 3 projeden bahsedilmektedir. Bu 3 projenin toplamının yaklaşık 5 milyon metrekarelik bir alanı ilgilendirdiğini söyleyebilirim. Burası, projede de geçtiği şekliyle ham toprak, kısmen taşlık ve tarla tescil harici alan -ki buralarda tarım yapılıyor ve bu bölge tarım bölgesi- 3 tane GES projesiyle köyümüzün, mahallemizin neredeyse önemli bir kısmı şu anda ciddi tehdit altındadır.” dedi.

ENERJİ ÜRETECEĞİZ DERKEN BÖLGENİN ENERJİSİNİ KAYBETTİRMEYİN.

Av. Cavit ARI; Sayın Bakan yani bir enerji üreteceğiz derken bölgenin enerjisini kaybettirmeyin. Bölgenin tarım alanlarını yok etmeyin yani burada da yaşayan vatandaşlarımız var, ekim yapılıyor, tarım yapılıyor, hayvancılık yapılıyor ve siz bu 3 projeyle 5 bin dönümlük tarım alanını şu an tehdit ediyorsunuz.

Bir araştırın, bu izni, bu çalışmayı neye göre veriyorsunuz? Bu bölgede tarım yapıldığını, hayvancılık yapıldığını görmeden bu izinler verilmeye çalışılıyor? Bu konularda dikkatli olmanız ve ifade ettiğim gibi, bir taraftan enerji ama bir taraftan da yaşamı tehdit edecek projelere de “dur” demeniz gerekiyor.” Bu tarz projelerle “Enerji sağladık.” diyemezsiniz” diyerek konuşmasını tamamladı.