Geleneksel Çanakkale Seramikleri İtalya’daki Faenza Müzesinde

Birol GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE

Birol GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Tülay Güzel Tübitak tarafından desteklenen yürütücülüğünü yaptığı proje le ilgili görüşmeler yapmak için dünyanın en önemli seramik şehri olan Faenza’da ziyaretlerde bulundu.

“Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Geleneksel Çanakkale Seramikleri ve Turizm” konulu projenin yürütücüsü Güzel, Çanakkale’de gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali” için ve Argilla Seramik Festivali’ni düzenleyen kuruluş olan Faenza Seramik Müzesi müdürü Claudia Casali ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmeler sırasında yetkililerden festival konusunda destek sözünü aldı ve festival tarihi 9-11 Mayıs 2025  olarak belirlendi.  Prof. Güzel, yaklaşık 6 aydır hazırlık çalışmaları sürdürdükleri festival ile ilgili program bilgisini paydaşlar ile, halk, ilgili kurum ve kuruluşlara en yakın zamanda duyuracaklarını bildirdi.

Bu ziyaret sırasındaki diğer önemli adımın Geleneksel Çanakkale Seramiklerinin Müzeye bağışlanması olduğunu söyleyen Güzel, Seramik Sanatçıları Burak Çiftçi ve Sinem Kınay’In eserlerini Faenza Uluslararası Seramik Müzesine (Museo Internazionale Delle Ceramiche) teslim etti.

60.000’in üzerinde eser sergilenen dünyanın en önemli seramik koleksiyonunun olduğu MIC Faenza’da Burak Çiftci’nin ve Sinem Kınay’ın ise eserleri ziyaretçilerin beğenisine sunulmak üzere müzede yerini aldı.

GELENEKSEL ÇANAKKALE SERAMİKLERİ “SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI” UNVANINA SAHİP OLAN BURAK ÇİFTCİ VE SİNEM KINAY ŞEHRİMİZ İÇİN ONUR KAYNAĞIDIR

Prof. Güzel açıklamasında “Somut olmayan kültürel miras alanlarında sanatsal üretimlerin sürdürülmesi, geleneksel değerlerlerin unutulmaması, gelecek nesillere  aktarılması için  bu sanatı icra eden kişilere, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı  “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” belgesi vermektedir. UNESCO tarafından ödüllendirilen Yaşayan İnsan Hazinesi İsmail Bütün’ün öğrencisi olan Burak Çiftçi ve Sinem Kınay Bakanlık tarafından bu belgeyi almaya hak kazanmış kentimizin önemli sanatçılarıdır.

“Çanakkale’nin en önemli kültürel mirası olan geleneksel Çanakkale seramikleri günümüzde çok az seramik sanatçısı tarafından üretilmektedir. Bu iki genç sanatçımız geleneksel üretimin devam etmesi için yıllardır çaba göstermektedirler. Bu çaba karşılığında aldıkları belge bunun kanıtıdır. Ve tüm kent aktörlerinin bu değerli sanatçılara sahip çıkıp desteklemeleri çok önemlidir“ diyerek, sanatçıların bağışladıkları eserlerini müzeye bizzat teslim etmekten çok büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu ifade etti.