Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, ALS hastalığı hakkında yaptığı açıklamada, iyi bir hastalık takibi, zamanında beslenme ve solunum desteği ile ALS hastalarının uzun yıllar yaşayabileceğini belirtti. VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Türkel, 21 Haziran Dünya ALS Günü vesilesiyle bilgilendirmede bulundu.
Motor Nöron Hastalığı ve ALS
Motor Nöron Hastalığının (MNH), motor nöronları etkileyen bir grup bozukluğa verilen isim olduğunu belirten Doç. Dr. Yakup Türkel, en yaygın görülen tipinin Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) olduğunu söyledi. Doç. Dr. Türkel, ALS’nin tüm dünyada görülen bir hastalık olduğunu ve ABD’de ünlü beyzbolcu Lou Gehrig, İngiltere’de Stephen Hawking ve Türkiye’de futbolcu Sedat Balkanlı ile tanındığını ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 10 bin ALS hastası olduğu tahmin edilmektedir.
ALS’nin Belirtileri ve Tanı Süreci
ALS belirtilerinin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Türkel, ALS’nin ağrısız kas güçsüzlüğü, konuşma veya yutma güçlüğü, kaslarda seyirme ve kramplar gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Ayrıca, ALS hastalarının kontrol edilemeyen ağlama ve gülme nöbetleri yaşayabileceğini, ancak gaitasını ve idrarını kontrol edebildiğini, cinsel fonksiyonlarının ve kalp kasının genellikle etkilenmediğini vurguladı.
ALS tanısının klinik belirti ve bulgulara dayanarak konulduğunu söyleyen Doç. Dr. Türkel, elektromiyogram (EMG), manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve bazı kan ve idrar tetkiklerinin tanı sürecinde kullanılabileceğini belirtti. ALS’nin kesin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır, ancak FDA tarafından onaylanan üç ilaç hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılmaktadır. Türkiye’de bu ilaçlardan sadece biri SGK kapsamında olup, diğer ilaçlar henüz mevcut değildir.
ALS Hastalarının Yaşam Kalitesinin Artırılması
ALS hastalarının yaşam kalitesinin yükseltilmesi, bakım verenlerin ve ailelerin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Türkel, “İyi bir hastalık takibi, zamanında beslenme ve solunum desteği ile ALS hastaları uzun yıllar yaşayabilir” dedi. Günümüzde hastalıkla baş edebilmek için pek çok imkân bulunduğunu ve bu imkânların her hastanın ihtiyacına göre belirlendiğini ifade etti.
ALS hastalığı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla yapılan bu açıklamalar, hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir. ALS hastalığıyla mücadele eden bireylerin ve ailelerinin bilinçlenmesi ve doğru bakımın sağlanması büyük önem taşımaktadır.