TSE, 2024’te 4 bin 500 uygunsuz ürünün ülkeye girişini engelledi – Birlik Haber Ajansı

ANKARA-BHA Türk Standardları Enstitüsü

ANKARA-BHA

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 2024 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlerle önemli başarılar elde etti. TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, enstitünün bu yıl 1500’ün üzerinde standart yayımladığını, 100 binden fazla test ve kalibrasyon hizmeti sunduğunu belirtti. Şahin, aynı zamanda TSE’nin eğitim alanında da önemli bir başarıya imza atarak, 925’ten fazla eğitim düzenlediğini ve 20 binin üzerinde eğitim sertifikası verdiğini ifade etti.

İthalat denetimlerinde önemli başarı

TSE, 2024 yılında ithalat denetimlerinde de önemli bir rol üstlendi. 194 bin ürünü incelediklerini ve 4 bin 500 uygunsuz ürünün ülkeye girişini engellediklerini belirten Şahin, “TSE olarak, yurda giriş yapacak ürünlerin kalitesini ve güvenliğini denetleyerek, halk sağlığını korumaya devam ediyoruz” dedi.

Stratejik alanlarda yerli tedarik artışı

Savunma sanayisi, demir yolu sistemleri, rüzgar enerjisi ve nükleer enerji santralleri gibi stratejik alanlarda da çalışmalarını sürdüren TSE, Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığını güçlendirecek test, muayene, gözetim ve belgelendirme faaliyetlerine başladığını duyurdu. Şahin, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yerli malzeme kullanımını artırarak, yaklaşık 664 milyon dolar tutarında yerli malzeme tedarik ettik” diye konuştu.

Sera gazı emisyonları ve karbon kredilendirme

TSE, çevre alanında da önemli adımlar atarak sera gazı emisyonlarının azaltılması ve karbon kredilendirme projeleri konularında çalışmalarına devam etti. Şahin, “Ulusal Karbon Kredilendirme Programı” ile ulusal standart ve metodolojilerin belirlenmesine katkı sağladıklarını vurguladı.

2027 ISO haftası etkinlikleri İstanbul’da

TSE, uluslararası alanda da önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Şahin, 2027 yılı ISO Haftası Etkinlikleri’nin İstanbul’da ve TSE’nin ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini duyurdu. Etkinliğe, 129 üye ülkeden yaklaşık 1500 katılımcının katılması bekleniyor. Bu etkinlik, Türkiye’nin uluslararası standartlar ve kalite konusundaki liderliğini pekiştirmesi açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.