Adalet Bakanı Tunç: Filistin’deki soykırımın hesabı sorulacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından hazırlanan Filistin’de İnsan Hakları İhlalleri ve Gazze Soykırımı Raporunun, TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen tanıtım programında konuştu.

Raporda, İsrail’in Filistin’deki askeri saldırıları ve ekonomik araçlarla uyguladığı soykırımın uluslararası hukuk çerçevesinde detaylı bir şekilde ele alındığını belirten Tunç, raporun, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek hak ihlallerini objektif biçimde ortaya koyduğunu söyledi.

Bakan Tunç, “İsrail’in, BM kararlarını ve uluslararası insan hakları normlarını yok sayarak sivillere yönelik vahşi saldırıları, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne açıkça aykırıdır. Bugüne kadar bu hukuksuzluğa karşı etkili bir adım atılmamış, mazlumların hakları çifte standartlarla göz ardı edilmiştir. Ancak bebek katilleri işledikleri suçların hesabını uluslararası hukuk önünde mutlaka verecektir.” ifadelerini kullandı.

Tunç, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emirlerini, “gecikmiş ama olumlu bir adım” olarak değerlendirerek, Roma Statüsü’ne taraf ülkelerin bu isimleri tutuklamalarının insanlık adına bir samimiyet testi olacağını vurguladı.

“Mazlum Filistin Halkının Yanındayız”

Filistin’de süregelen hak ihlallerine dikkat çeken Tunç, İsrail’in hamile kadınlar, çocuklar ve gazeteciler dahil savunmasız sivillere yönelik saldırılarının, dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştiğini söyledi. “Ayşenur Ezgi Eygi gibi masum insanların katledilmesi kabul edilemez bir vahşettir. Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açtığı soykırım davasına müdahil olduğunu hatırlatan Tunç, Gazze’deki katliamların durdurulması için İsrail ile ticaretin kesilmesi ve insani yardımların artırılması gerektiğini ifade etti.

TİHEK Başkanı Kılıç: “Tanıklıklar Delil Niteliğinde”

TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, raporun Filistin’de işlenen soykırıma dair önemli tanıklıkları kayıt altına aldığını belirtti. Türkiye’de tedavi gören Filistinlilerle yapılan görüşmelerin de raporda yer aldığını söyleyen Kılıç, “Bu tanıklıklar, Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdindeki yargılamalarda delil olarak kullanılmak üzere sisteme dahil edilmiştir.” dedi.

Kılıç, Filistin’deki insanlık trajedisinin, insan haklarının evrensel niteliğinin çöküşünü gözler önüne serdiğini belirterek, barış temelinde yeni bir insan hakları siyasetine ihtiyaç olduğunu vurguladı.