Türkiye kalp cerrahisinde önemli bir merkez

ANKARA-BHA Türkiye, kalp ve

ANKARA-BHA

Türkiye, kalp ve damar cerrahisi alanında önemli bir gelişim göstererek dünya çapında lider ülkeler arasında yerini almayı başardı. Yıllık olarak 70 binden fazla kalp ameliyatı ve 2,5 milyon poliklinik hizmeti sunan Türkiye, bu alanda dikkat çekici bir merkez haline geldi. Artık yurtdışından gelen uzmanlar, eğitim almak için Türkiye’yi tercih ediyor.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından düzenlenen 18. Ulusal TKDCD Kongresi’nde konuşan Genel Sekreter Prof. Dr. Murat Sargın, Türkiye’de her yıl ortalama 70 bin açık kalp ameliyatı gerçekleştirildiğini belirtti. Kongreye 2 bin kalp ve damar cerrahı da dahil olmak üzere toplam 3 bin 500 hekim katıldı. Sargın, ayrıca, “Ülkemizde her yıl 2,5 milyon kalp damar cerrahisi polikliniği hizmeti verilmekte ve 100 bin kişiye anjiyo, stent gibi işlemler uygulanmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

“Dünya çapından birçok uzman Türkiye’de eğitim almak için geliyor”

TKDCD Başkanı Prof. Dr. Levent Yılık, Türkiye’deki kalp cerrahisi uygulamalarının dünya standartlarını aştığını ifade ederek, “Daha önce yurtdışına giderek eğitim alan asistanlarımız yerine şimdi dünya çapından birçok uzman Türkiye’de eğitim almak için geliyor.” dedi.

“Gençler arasında kalp ve damar hastalıklarının artışı uzmanları endişelendiriyor”

Ancak, gençler arasında kalp ve damar hastalıklarının artışı uzmanları endişelendiriyor. İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp, gençler arasında kalp ve damar hastalıklarının, bu hastalıklara bağlı ölümlerin artış gösterdiğini dile getirerek, “Pandemi döneminde evde hareketsiz kalan ve sağlıksız beslenen gençlerde kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı artmıştır. Bu yaş grubunda, ileri yaşlardaki gibi yeni damarların gelişimi olmadığı için durum daha da riskli.” uyarısında bulundu.